Kuyucaklı Yusuf / Sabahattin Ali Detaylı İncelemesi & Analizi

Özet

Kuyucaklı Yusuf romanı, dönemin batılaşma problemlerinin kitap haline getirilmesine rağmen, konusu ezilen köylü ve toplusal sorunları işlenerek unutulan ülke problemlerine dikkat çekilmiştir.

Romanın İncelemesi

Kuyucaklı Yusuf, döneminde yazılmış olan birçok kitaptan farklıdır. Kuyucaklı Yusuf romanı, Anadolu’daki toplumsal düzene yönelik getirdiği yaptığı eleştirilerle, Türk romanın batılaşma sorunundan uzaklaşarak iç sorunlara yönelmesini sağlamıştır.

Yusuf, Kuyucak’ da doğmuş ve bir gün köylerini eşkıya başmış ve ailesini öldürmüştür. Bu olay gerçekleşirken Yusuf çocuk yaşta kimsesiz kalır. O dönemin kaza kaymakamı haline acıyarak evlatlık olarak almıştır. Ondan sonra herkes Yusuf’a doğduğu yeri belirtmek amacı ile Kuyucaklı Yusuf adını vermişlerdir.

Kaymakamın kızı ile beraber kardeş gibi büyüseler de, Yusuf’un yaşadığı ağır psikolojik nedenlerden dolayı okula gidemez. Kaymakamın karısı Şahande hanıma bile güvenmemekte kendi kızına bile kötülük yapabilir düşüncesini taşımaktadır. Kaymakamın kızı olan Muazzez’e karşı derin hisler beslemeye başlar. Onun kılına zarar gelmemesi için gözünü sürekli üzerinde tutar.

Romanda işlen konular dönemin devlet adamlarını biraz rahatsız etmiştir. Halkı isyana teşvik ediyor gibi anlaşılmışsa da daha sonra kıymeti anlaşılan bir romandır.

Kişiler, Kişilerin Fiziksel Ve Ruhsal Özellikleri:

a. Ana karakter Kuyucaklı Yusuf’tur.
b. Yardımcı karakterler ise kaza kaymakamı, Şahande hanım, Muazzez, Şakir’dir. Roman Kuyucak köyünde ve şehirde geçmektedir.

Romanın Geçtiği Zaman:

Roman 1937’de yayınlandığı için o dönemin zaman olayları kullanılmıştır.

Romanın Geçtiği Mekân

Bir mekân ismi vermek oldukça zordur. Olayın geneli sokaklarda geçmektedir.

Romanın Anlatıcısı

Sabahattin Ali’nin romanında gerçekleri hikâyeleştirdiği için çoğu kez yanlış anlaşılmış ve birçok kez uyarılmıştır.

Romanın Dil ve Anlatımı

Sabahattin Ali’nin kendine has bir dili ve anlatım tarzı vardır. Bu nedenle de Sabahattin Ali Birçok kez eleştiriye maruz kalmış ve sert eleştiriler almıştır. Daha sonraları ise Sabahattin Ali’nin Kuyucaklı Yusuf kitabı Türk klasikleri arasına girmiştir.

Sabahattin Ali eserlerinde kendi siyasi fikirlerini de yansıttığı için birçok sosyalistin kitaplığında yerini almış ve kitaplığının olmazsa olmazlarındandır.Sabahattin Ali düşünce ve fikirlerini Kuyucaklı Yusuf romanında, köylünün ezilmesini anlatırken işlemiştir.

Bu da sosyalistlerin fikirlerini güçlendirerek onların fikirlerine yol gösterici olmuştur. Kuyucaklı Yusuf romanı ile Sabahattin Ali köylünün nasıl ezildiğini ve köydeki halkın ne kadar çaresiz kalabildiğine değinerek toplumsal bir soruna değinmiştir.

Kuyucaklı Yusuf / Sabahattin Ali Detaylı İncelemesi & Analizi

Yorum bırakın